19:52
Електронні підручники будуть і в Україні
Новини Освіта.UA
Електронні підручники будуть і в Україні

Паперовим підручникам знайшли заміну. До наступного навчального року в столичних школах з'являться електронні замінники


PockеtВook 901 - спільна розробка видавництва "Освіта" та компанії "Мост паблішинг". Від звичайних електронних книжок, які випускають провідні світові компанії, вони відрізняються збільшеним екраном. Прилади також прошли всі санітарно-гігієнічні вимоги для навчальних закладів. Однак за ціною не дуже різняться. Чудо техніки для школяра обійдеться приблизно в 400 доларів. У світі електронні підручники активно запроваджують. Тим часом міська влада та педагоги не готові повністю замінити традиційні паперові книжки електронними аналогами.

Українська система навчання ступила на поріг технічної революції. Державне спеціалізоване видавництво "Освіта" спільно з українською компанією "Мост паблішинг" цьогоріч улітку випустить перші шкільні електронні підручники PockеtBook 901. "Цьому винаходу немає аналогів у Європі. Рідер для читання електронних книжок (файлів) виготовлений спеціально для навчання в школі",- каже генеральний директор видавництва Борис Максимець.

Тим часом у передових школах світу вже давно успішно використовують досягнення науки й техніки. З електронними журналами та щоденниками працюють провідні освітні заклади Америки. А нещодавно в Сполучених Штатах заявили, що до 2012 року кожен школяр матиме електронний підручник. Новий план обійдеться країні на дев’ять мільярдів доларів дорожче, ніж нинішні друковані підручники. Та спеціалісти з дослідницької організації DLC (Democratic Leadership Council) обіцяють, що після перших чотирьох років запровадження електронні підручники даватимуть економію у п’ятсот мільйонів доларів щороку. До слова, нещодавно видавці підручників у США підписали договір з компанією Scroll Motion про розроблення електронних версій своїх підручників для модного планшетного ноутбука iPad компанії Apple.


Українці також намагаються йти в ногу з часом. Тому електронний рідер-підручник PockеtBook 901 має стати проривом у вітчизняній системі навчання. Розробники кажуть, що, крім закордонного досвіду переходу паперової книжки в електронний формат, появі електронних підручників передувало ще кілька суттєвих моментів. Зокрема, останнім часом значно подорожчали поліграфічні матеріали та послуги для виготовлення паперових книжок. "Сьогодні підручник коштує в середньому сорок гривень. До того ж трапляються перебої з фінансуванням державного замовлення на паперові підручники",- пояснив пан Максимець.

Як відомо, провідні компанії світу вже давно випускають такий продукт, як електронні книжки. І українці залюбки користуються цим винаходом, замінивши ним паперові аналоги. Та розробка видавництва "Освіта" і компанії "Мост паблішинг" розрахована лише на школяра. В ній враховано всі вимоги українського Інституту гігієни та медичної екології імені Марзеєва, який дає дозвіл на використання тих чи інших підручників, зошитів, пристроїв в українських школах. Це спеціалізований рідер великого розміру (діагональ 9,7 дюйма), в якому сторінка за розміром така ж, як і сторінка паперового. Крім того, він зможе містити лише потрібні для навчання підручники, словники, тексти для позакласного читання - тобто всю літературу, рекомендовану Міністерством освіти для школи. Додатково в ньому будуть також змінюваний розклад уроків, калькулятор.

Коштуватиме таке ноу-хау до 400 доларів. Це лише вартість рідера, тобто пристрою для читання електронних файлів - самих підручників. Їх треба буде скачувати з сайту видавництва. За кожен доведеться викласти від десяти до дванадцяти гривень.

Придбати електронний рідер можна буде вже в липні цього року. На той час буде повністю сформований інтернет-портал для скачування файлів.

Водночас у міській владі кажуть, що в київських школах до технічного прогресу потрохи також долучаються. Зокрема, в багатьох столичних освітніх закладах учителі в навчальному процесі кілька років використовують інтерактивні дошки. Ці електронні прилади замінюють таблиці, карти, плакати, а частково і спеціалізовані кабінети з хімії, фізики, біології. Що ж до електронних підручників, то перший заступник начальника ГУ з питань освіти та науки Ганна Руденко вважає, що вони "мають право на життя", але стати замінником паперовому підручнику навряд чи зможуть. "Електронні підручники легенькі, тому дітям не доведеться носити за спиною важкі книжки. Але ж говорити про те, що вони мають стати головним джерелом знань, зарано. Бо, як відомо, техніка може ламатися",- вважає пані Руденко.

Такої ж думки і більшість учителів. Заступник директора з навчально-виховної роботи гімназії "Ерудит" Валентина Кайнова упевнена, що "немає сенсу повністю відмовлятися від паперових підручників". "У навчальному процесі ліпше поєднувати обидва варіанти. А якщо ми навчатимемо тільки з використанням технічніх засобів, то діти зовсім перестануть розумітися на книжках",- пояснила пані Кайнова.

Водночас школярі охоче носили б із собою до школи замість п’яти товстих паперових підручників один трьохсотграмовий, електронний. "Крута річ, і вся потрібна література в одному пристрої",- каже учень дев’ятого класу гімназії № 48 Василь Петренко. І не дивно, адже в користуванні технікою сучасні діти завжди йдуть на крок уперед від дорослих.
Новини Освіта.UA
Переглядів: 1040 | Додав: serg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
ЗЗСО "Бірківський ліцей"

44240,

Україна, Волинська область. Любешівський район

с.Бірки,вул.Зелена,2

тел. /факс: (262)92-44-46.

e-mail: birki-zosh@i.ua

 
Кабінет інформатики "ЗЗСО Бірківський ліцей"
Закрита група · 1 учасник
Приєднатися до групи